Amanda Calbucura Marklund

Amanda Calbucura Marklund

Amanda Calbucura Marklund

Amanda Calbucura Marklund, känd som @nukeniejte, är en banbrytande urfolksvirkdesigner som kombinerar sitt Mapuche- och samiska arv med modern virkning. Hennes verk bär på djupa berättelser om identitet, natur och kultur, och inspirerar till både kreativitet och eftertanke.

Hur vill du beskriva dig själv och din virkning för de som kommer till virkfestivalen?
Jag heter Amanda Calbucura Marklund och är urfolksvirkdesigner, Mapuche och Same, som virkar under namnet @nukeniejte. Jag återupptog handarbetet när jag väntade min dotter, vilket resulterade i namnet Ñuke som betyder mamma på mapudungun och Nïejte som är dotter på sydsamiska. Det är också min mamma som lärt mig att virka. Så namnet @nukeniejte rymmer mycket för mig.

Vad innebär det för dig att vara urfolksvirkdesigner?
Virkningen är för mig det textila språk jag fått ärva från mina förmödrar, genom vilket jag får möjlighet att uttrycka min identitet, visa min dotter varifrån hon kommer och knyta an till de före oss. Handarbetet, som är oerhört centralt och högt värderat inom båda urfolkskulturer jag tillhör, driver mig att kämpa vidare för våra rättigheter och föra vidare samma kraft till min dotter och kommande generationer. Jag fick också lära mig att virka tidigt, så virkningen är som ett av mina modersmål, ett språk bland flera jag fått ärva.

Vad är det du virkar?
Som urfolksvirkdesigner är kopplingen till naturen viktig för mig, och att det bär på berättelser. Dels övergripande berätta om det som är jag som Mapuche och Same, men också enskilda berättelser. Till exempel har jag designat en ryggsäck och axelväska virkad i flerfärgsvirkning, inspirerad av trädet Old Tjikko som står i Dalarna med sitt imponerande rotsystem som är över 9 000 år. För mig symboliserar Old Tjikko den enorma kraft som skogen besitter. Samtidigt förstör skogsindustrin skog och renbetesmark i Sápmi, och i olika delar av världen drabbas just urfolken av konflikter kring skogsskövling. Så i det virkmönstret finns det både en rak och tydlig tanke och symbolik.

Har du designat fler virkmönster?
Flera av mina mönster finns på Ravelry, jag har även designat virkmönster åt Järbo Garn. Ett mönster som jag tyckte var roligt att jobba med är Guldek, en virkad kofta med känslan av bomberjacka som består av virkade löv i reliefvirkning.

"Virkningen är för mig det textila språk jag fått ärva från mina förmödrar, genom vilket jag får möjlighet att uttrycka min identitet, visa min dotter varifrån hon kommer och knyta an till de före oss."

Du har beskrivit virkningen som punkig, vill du utveckla hur du tänker där?
Det finns inget som är rätt eller fel när det kommer till virkning, tycker jag. Jag känner att här finns friheten att bara köra på och utforska. Det enda som behövs är en virknål och garn, så kan du sätta igång. Lär du dig grunderna, så finns det inga gränser för vad du kan virka. På det viset känns virkningen demokratisk och tillgänglig.

Vilka förväntningar har du inför Virka dygnet runt Virkfestival?
Jag ser så otroligt mycket fram emot virkfestivalen och att få träffa alla som kommer dit – vi har ju uppenbarligen mycket gemensamt. Jag förväntar mig att vi kommer ha massa att prata om och inspireras av varandra.

Amandas virktips!

Gör bara! Plocka upp virknålen och vilket garn som helst och börja virka!

Skit i regler och gör vad som känns bäst – våga prova dig fram!

Våga prova nytt och utforska din virkning, det finns exempelvis massor av tutorials att inspireras av.

Prova att virka med olika virknålar för att hitta de som ligger bra i handen och passar just dig.

Se Amandas virkning, och följ henne, på instagram: @nukeniejte

På Virka dygnet runt Virkfestival deltar Amanda Calbucura Marklund i samtalet UPPSLUKAD AV VIRKNING samt FIKA OCH VIRKA. För tid och plats, se programmet: virkadygnetrunt.se/virkfestivalen

Lyssna på Amanda i Virkpodden!

Virkfestivalen – en dröm som blir sann!

Virkfestivalen – en dröm som blir sann!

Virkfestivalen - en dröm som blir sann!

Länge har jag drömt om att arrangera en virkfestival och samla virkare från när och fjärran. Den drömmen blir nu verklighet när Virka dygnet runt – Virkfestival går av stapeln på Skarpnäcks kulturhus i Stockholm. Den 29 september bjuder vi in till en dag fylld av inspirerande workshops, samtal och massor av virkning. Välkomna att dela gemenskapen och passionen för virkning!

Länge har jag drömt om och tänkt att det skulle vara fantastiskt att arrangera en virkfestival och att samla virkare. Vissa idéer fortsätter att vara just idéer, men den här har inte velat släppa taget om mig. När Skarpnäcks kulturhus gärna ville samarbeta och jag sökte, och beviljades medel från Nämnden för hemslöjdsfrågor, var det bara att sätta igång arbetet och det är riktigt roligt. Programmet ligger uppe på sidan för Virka dygnet runt – Virkfestival, och jag är så glad över att kunna presentera en spännande dag fylld av inspirerande workshops och samtal med riktigt duktiga och fantastiska virkare.

Det jag ser framför mig är att Skarpnäcks kulturhus under en dag fylls till bredden av virkare, både nya och erfarna, som tar del av dagen tillsammans. Deltar, inspireras, lär nytt och hittar nya virkvänner. För är det något jag lärt mig genom åren som virkare så är det att virkning för oss samman genom nyfikenhet, passion och kunskap.

Så varmt välkommen till Virka dygnet runt Virkfestival söndag den 29 september kl. 10:00-17:00 på Skarpnäcks kulturhus, Skarpnäck, Stockholm!

Du kan också följa arbetet med Virka dygnet runt VIrkfestival på min Instagram @virkadygnetrunt