Gerillaslöjdsfestivalen närmar sig

Gerillaslöjdsfestivalen_gif

Gerillaslöjdsfestivalen_gif

Nu är det verkligen bara en månad kvar och Gerillaslöjdsfestivalen närmar sig! Det ska bli så himla skoj och jag känner mig väldigt förväntansfull. Än har vi en hel del kvar att fixa och styra med, men det kommer att bli fab!

Så kom alla nyfikna nybörjare och erfarna gerillaslöjdare till Bagarmossens Folkets Hus den 15-16 oktober. Det kommer bli en helg fylld av workshops, panelsamtal, föreläsning, filmvisning av Yarn:the movie och ett större gemensamt projekt på söndagen.

Håll dig uppdaterad på Facebook,
Facebook-event: https://www.facebook.com/events/960014137444352/
Facebook-sida: https://www.facebook.com/gerillaslojdsfestivalen/

Hemsida: http://gerillaslojdsfestivalen.se/

Festivalen arrangeras av Frida Arnqvist Engström, journalist och författare till boken Gerillaslöjd, och Maria Yvell, virkare och bloggare under namnet Virka dygnet runt, i samarbete med Folkets Hus i Bagarmossen.

 

Virkad babyfilt med harlequin-rutor

virkad babyfilt

För ett år sen var jag klar med en virkad babyfilt, men av någon anledning verkar den inte ha kommit upp här på bloggen. Vilket kändes lite synd eftersom jag virkade på den väldigt länge och blev också väldigt förtjust i den. Filten var en present till en av mina bästa vänners, då nyfödda, men idag 1-åriga barn.

virkad babyfilt

Filten fick till slut storleken 67*89 cm. Virkad av flera olika harlequin-rutor, som sedan syddes ihop. Vartannat varv en rad med enfärgade rutor och vartannat varv med randiga rutor. Runt kanten virkades en gul bård med pom-poms. Garnet jag använde var baby merino, men jag minns tyvärr inte vilken storlek jag hade på virknålen.

Filten blev mer tidskrävande än vad jag hade räknat med, men den blev i alla fall klar i tid och jag lärde mig en massa längs virkandet.

virka dygnet runt

 

virkade pom-poms

virkad filt

Lekfullt virkad kjol

virkad kjol

I våras gick jag en virkkurs, samtidigt som jag hittade en bild på en väv på Instagram som jag blev väldigt inspirerad av. De här två händelserna tillsammans utmynnade snabbt i en idé om en virkad kjol. En idé som nu blivit verklighet och formats till en lekfullt virkad kjol full av färger och experimentlusta.

virkad kjolDet blev en fantastisk kjol som också var väldigt rolig och spännande att virka. Mönstret till kjolen finns inte nedskrivet, istället har den vuxit fram varv efter varv och lösningar uppfunnits allteftersom.

Garnet jag använt är ett ullgarn från Sandnes garn – Fritidsgarn, ett garn jag trivdes väldigt bra att arbeta med, och jag har virkat med virknål nr. 4. Maskorna som kjolen är uppbyggd av är en blandning av smygmaskor, fasta maskor, halvstolpar, stolpar och dubbelstolpar. Längst ner avslutas kjolen med en rad av virkade pom-poms.

Nu väntar jag bara på lite kyligare väder så att kjolen kan få komma ut och äventyra sig!

virkad kjol

virka dygnet runt

virka dygnet runt

crochet clothes

virkmönster

Detalj längs kjolens nederkant som är virkad med smygmaskor.

virkade pom-poms

Pom-poms är virkade runt kjolens nederkant.

virkade kläder

Mudden är virkad med fasta maskor i bakre maskbågen för att ge en nättare känsla, till skillnad från de maskor som använts till övriga kjolen.

virkad mudd

virktekniker

crochet pom-poms

virka dygnet runt

tammykanat

Väven jag inspirerades av kommer från Instagramkontot tammykanat, som för övrigt är full av inspiration.