Tips på virkböcker

virkböcker

virkböcker

Jag fick en fråga från Anki, som driver bloggen Lite Virkning som jag tänkte försöka besvara här :)

Kul med mässa :) kan du inte visa vilka virkböcker du har? och om du har några favoriter?

virkböckerPå nätet finns en oändlig uppsjö av inspiration, virktips och mönster som jag gärna botaniserar i. Trots det är det ändå något visst med böcker. Att öppna en virkbok och bläddra igenom den på jakt efter inspiration, kunskap och virktekniker. Framförallt tycker jag det är lärorikt att jämföra hur virkmönster är skrivna för att på så sätt själv lära mig och hitta sätt som funkar.

virkböckerMinst en virkbok som är en form av grundbok i virkning tycker jag är bra att ha. Den kan alltid komma till användning när man virkar efter mönster, eller vill prova på en ny teknik. Har du fler grundböcker i virkning är ett tips att att kolla igenom alla och jämföra om det är något du undrar över om virkning. Ibland kan samma sak vara förklarad på olika vis vilket antingen kan ge en fördjupad förståelse, eller så passar den ena förklaringen dig bättre och är enklare att förstå. Vet själv att det ibland kan vara klurigt att lista ut en virkförklaring. Även bilder och illustrationer kan skilja sig åt och vara mer eller mindre tydliga.

Jag har haft stor hjälp av Virka – steg för steg och Virkarens stora mönsterbok.
mormorsrutorSjälva anledningen till att jag började virka är boken Mormorsrutor. Jag fick boken och lite garn i present för lite mer än två år sedan. Sen dess har jag virkat nästan varje dag. Den var tydliga och lätt att förstå för den nybörjare jag var då.
virkinspirationVirktekniker är en bok som jag tycker utmanar och ger mig en lite ny syn på virkning och hur man kan tänka och se på just virktekniker. Det är en bok som får mig att vilja experimentera med virkningen.
gerillaslöjdFörutom renodlade virkböcker så finns det annan litteratur som är viktig för mitt virkande som inspiration, som boken Gerillaslöjd. Det var efter att jag läst den som jag på riktigt började med gerillaslöjd och flera med mig.
335c43b5-2c15-42c0-a9fd-1aec7baeff4cAnnars gillar jag att botanisera bland olika tidningar. Tyvärr finns det ingen renodlad virktidning på svenska, men det finns desto fler på engelska som kan vara spännande att bläddra i. Annars är min favorittidning just nu Hemslöjd, där jag upplever att jag lär mig en hel del om material och hantverk, både historia och nutid.
5fff9fe6-f9ec-48e4-bc02-600464c57434Så, här är ytterligare några böcker som inspirerar mig som handlar om mode, vävning, broderi och aktivism. Det är verkligen så mycket olika saker som inspirerar, men det är i virkböckerna jag hittar nycklarna till att få till de virkidéer jag vill prova.

Vilka är dina bästa virkböcker?

Fika och virkmönster

garn och fika

garn och fika

Förra veckan ringde jag äntligen garntanten och idag promenerade jag hem till henne, i solskenet för fika och prat om virkmönster. Två timmar senare promenerade jag därifrån med väskan full med garn och fylld med ny inspiration.

Det är verkligen fantastiskt med människor som vill dela med sig av sin kunskap och erfarenheter, för att de vill och själva tycker att det är kul och ger av sin tid. För mig är det ovärderligt och en extra kick för självförtroendet.

Virkinspiration hela veckan!

tights med mormorsrutor

mormorsrutor

Måndag igen, och jag ser tillbaka på förra veckan och hur den var maxad med virkinspiration. Den var intensiv, men också spännande, inspirerande och fylld med nya kunskaper.

I onsdags var det andra träffen på den virkkurs jag går just nu, på Garnverket och som hålls av Maria Gullberg. Det är fantastiskt att för några timmar sitta samlad med andra virkentusiaster och ett virkproffs som lärare. Tyvärr var jag alldeless för trött för att lyckas virka. Vet inte om du också har upplevt den där känslan av att vara så trött att du inte kan läsa och förstå ett virkmönster? Det hände mig i onsdags, men kvällen var ändå fin och lärorik och fylld med samtal, om virkning. :)

virkinspiration

Torsdagen började sen med en fika och samtal om gerillaslöjd med Frida Arnqvist Engström, som skrivit boken Gerillaslöjd. Den fikan slutade med att vi startade facebook-gruppen Gerillaslöjdare Unite för att samla gerillaslöjdare runt om i landet. Gruppen är redan fantastiskt inspirerande och vi hoppas på att samarbeten och nätverkande kan starta där.

gerillaslöjd

Samma torsdag avslutades med en föreläsning om ”Bland maskor i stickat och virkat”. Såklart handlade det mesta om stickning. Men lite fanns att lära också om virkning, även om jag önskar att det fanns mer. Jag vill lära mig, historia, tekniker och allt och hoppas på att kunna bygga på mina kunskaper allteftersom.

Som om det inte var tillräckligt förra veckan, drog jag och Annika, c/o Winterros, iväg på Syfestivalen. Jag höll budgeten, men lyckades ändå komma hem med ett rejält lass med garner och flera nya virkböcker.

syfestivalen

Mitt i allt detta, hann jag även med att (äntligen) ringar Garntanten, så vi ska ses i veckan. Längtar till dess, och ser fram emot att få nörda ner mig i konsten att skriva virkmönster. Nördighet när den är som bäst. ;)

Den där lugna starten på året jag skrev om tidigare, verkar ha vänt och kommit igång ordentligt nu. Det är som att min jakt på inspiration hamnat i en slukarfas. Fortsättning följer…

Gerillaslöjdare unite!

gerillaslöjdare unite

gerillaslöjdare unite

Gerillaslöjdare unite är  facebook-gruppen för alla gerillaslöjdare.

Igår träffades jag och Frida Arnqvist Engström (som skrivit boken Gerillaslöjd) över en fika och pratade om gerillaslöjd. Ett resultat av den träffen blev den nya facebook-gruppen Gerillaslöjdare Unite där vi hoppas kunna samla gerillaslöjdare som vill träffas och byta erfarenheter, idéer och peppa varandra.

I bekskriningen till gruppen står det:

Gerillaslöjdare unite är för alla oss som tycker om att sätta upp gerillaslöjd eller som vill börja. Det är ett forum för kontaktskapande, inspiration och gemensamma aktioner.

Vi ser att det puttrar en rörelse av gerillaslöjdare runt om i landet. Här kan vi samlas för att inspirera varandra, dela erfarenheter och hitta ”partners in crime” när vi inte riktigt känner att vi vill bege oss ut själva.

Välkomna!!

Frida Arnqvist Engström – författare till boken Gerillaslöjd
Maria Yvell – Virka Dygnet Runt

Så alla gerillaslöjdare runtom i landet, VÄLKOMNA till Gerillaslöjdare Unite!

Ni hittar gruppen via länken: https://www.facebook.com/groups/gerillaslojdare/

Virkade ringar, så fabulous!

Virkade ringar, så fabulous!

Igår var Lina hemma hos oss. Så plötsligt när vi hänger där i soffan och slöar framför tv:n börjar Lina prata om att det vore snyggt med virkade ringar. En stund senare satt två stycken på hennes fingrar. Enjoy!

virkade ringar

Jag blev helt hooked på idéen med virkade ringar (och Lina också) och nu vill jag bara fortsätta. Idéerna på vad en skulle kunna virka för ringar bara poppar upp och brottas om utrymmet med redan tidigare virkidéer. Så vi får se, om det blir fler ringar, eller om Lina blir den unika bäraren av ringar designade av Virka Dygnet Runt :)

9ee26074-df0a-4d9f-9d86-55a490ad852a 9cce957a-c06f-4c6a-9f8d-a99cad4cd813

Solskenspromenad, vänskap och Utopian Bodies

Solskenspromenad, vänskap och Utopian Bodies

d75d4414-4e84-4708-8ca8-20cc28bf3a74 Vilken dag! Något av det bästa i livet är vänner som är viktiga för en. Idag har jag spenderat hela dagen med en sådan vän. Lina och jag har haft lyxen att kunna driva runt en hel dag och fyllt den med fika, museibesök, samtal, planerande av samarbeten och promenerande i solen.

f30c942b-c5ab-4694-8877-da56a980d7b4Fantastiska Lina! Det är bra makalöst med en vän som tror på alla ens drömmar, som peppar, uppmuntrar och våndas tillsammans med en. Vi har gjort och upplevt mycket tillsammans, och har mycket kvar att göra. Tillsammans är vi nyfikna och lekfulla och ute på äventyr.

Fantastiskt nog så tog vi oss till utställningen Utopian Bodies. Vilken visuell upplevelse det var att passera genom rum efter rum fyllda av kläder i olika former, färger och material och till det väcks frågor och inspiration i en som bara flödar över. Det var nästan svårt att veta hur jag skulle (och fortfarande ska) hantera allt. Både Lina och jag drogs så väldigt tydligt till färger, och vi känner nog båda att det finns en sådan stor avsaknad av färg runt om oss i samhället. Rentav en rädsla för färg, som vi båda ställer oss oförstående till eftersom vi själva dras till färger och inspireras och får energi av färger.

Förutom färgerna drogs jag också till det som var gjort av garn. Det var så frustrerande att inte kunna känna på kläderna framför en. Rent intellektuellt fattar jag att det inte skulle funka om alla besökare kände på alla kläder, men rent känslomässigt ville jag bara slänga mig in och känna på material och former.

Vi fotade som tokar båda två, men jag har sållat bland mina bilder och plockat ut några av dem här med fokus på just garn.

Tyvärr var det sista dagen på utställningen idag. Annars hade jag sagt åt varendaste en att gå dit.

utopian bodies Ryota och Chiaki Murakami

utopian bodies Walter Van Beirendonck

utopian bodies utopian bodies Sandra Backlund

utopian bodies Ryohei Kawanishi

 

Juntan, några bilder från årets första träff

Juntan

JuntanDe flesta som kommer till Juntan tecknar och är intresserade av graffiti, men i söndags var vi faktistk tre stycken som satt och virkade. Kanske blir vi ännu fler vid nästa träff som istället vill hålla på med garngraffiti. Oavsett är det fantastiskt att en gång i månaden få hänga med andra brudar, queers och transpersoner som vill skapa och vara kreativa ihop.

fc85bf2d-7d0d-4318-b58a-84a1b6d199fc e4119333-2dc6-4c44-abda-33c23cef8cdb b32f9f01-4aa7-4302-817c-b0a74e56f0ed 0749ea1e-4399-437b-a177-d2e5a5dd64d7Juntan c20e3e76-b33b-416a-bc96-c71b9ee6c445

Vill du se fler bilder från Juntan som var i november kan du läsa inlägget Juntan! Vilket place!

Hoppas vi ses i februari!