VIRKA DYGNET RUNT

Om mig

Månadens bild på Instagram @virkadygnetrunt

Månadens bild på Instagram @virkadygnetrunt

Månadens bild, topp 3 på mitt instagramkonto @virkadygnetrunt är av lite blandad karaktär, men har ändå det färgglada gemensamt. Och ska jag beskriva månaden med en färg, utifrån bilderna på Instagram,  så får det bli rosa, rosa och återigen rosa. Vilket känns som en skön kontrast till mörkret som fortfarande hänger kvar ute.

Månadens bild 1:

6166192c-73f5-4a35-b9c9-53e9540b8166

Jag känner på samma vis, tyvärr vet jag inte vem personen i fråga är. Någon som vet?

Månadens bild 2:

1034d8d2-f010-4bfe-acd4-bf6d70c3f829

En av de roligaste tårtorna jag gjort. Vill du också baka tårtan kan du läsa inlägget: En tårta för alla garnälskare

Månadens bild 3:

månadens bild på instagram

Det här är bilden som flest gillat på @virkadygnetrunt. Början på ett par flerfärgsvirkade tights, som växer fram varv efter varv.

Ariadnes döttrar har klätt Mariatorget med gerillaslöjd

Ariadnes döttrar

Ariadnes döttrar

Ariadnes döttrar har tagit över hela Mariatorget :)

Igår tog jag mig till Mariatortget på söder här i Stockholm, eftersom jag var väldigt nyfiken på att se den gerillaslöjd som Ariadnes döttrar har satt upp där. När jag kom dit möttes jag av en gigantisk utställning av blandade tekniker som vävning, virkning och broderier kombinerat med citat, som klädde flera av träden, statyer och gatlyktor. Fantastiskt! Särskilt blir det en härlig kontrast just nu till den gråa årstiden med alla färger, garner och textilier. I en intervju i tidningen Mitt i berättar Ariadnes döttrar om anledningen till att de klätt hela Mariatorget.

Dels för att det är så roligt. Men också för att synliggöra kvinnors konst. Det började med att vi fick tag i en bok som handlar om gerillaslöjd, och efter att vi läst den kände vi att det här är något som vi också vill göra, säger.

Så otroligt mäktigt och inspirerande var det att gå runt bland allt som var uppsatt, har du möjlighet att ta dig dit tycker jag absolut att du ska göra det. Dra bara inte ut på tiden, en vet aldrig hur länge gerillaslöjden får hänga kvar.

Ariadnes döttrar f6cf71b4-3bfd-4fac-b6ac-efa65c6806cb a22161d4-1d1f-444c-ac03-ba9c6f4f5c4a Ariadnes döttrar738b71d5-cdfb-4e3f-8ab9-5ab0abc85903 9ee2bcc8-7e9d-4055-8b31-3e5a67b94c07Ariadnes döttrar  Ariadnes döttrar

Virkade ögon, garngraffiti på Skarpnäcks tunnelbanestation

virkade ögon

virkade ögon

På väg till jobbet idag passade jag på att sätta upp lite garngraffiti. Några virkade ögon fick sin plats på gallret nere på Skarpnäcks tunnelbanestation. Har så många gånger tänkt att mönstret av gallret ser ut som ett hav av ögon som ser ut över alla som passerar här varje dag.

Dessutom känner jag att att vi behöver påminnas om att våga se oss omkring för att se vad som händer med medmänniskor runtomkring. Vi måste våga se hur orättvisor mellan människor ökar, och att vi behandlas olika och har olika förutsättningar att påverka våra liv. Orättvisorna växer, och det är aldrig okej!

virkade ögon

Dags att börja pryda gallret, varje gång det är dags att sätta upp garngraffiti sprider sig en förväntansfull nervositet.

virkade ögon

virkade ögon

virkade ögon

Skitigt galler, blir skitiga händer.

virkade ögon

Dags att dra vidare. Det känns alltid lite motigt att lämna garngraffitin när en väl satt upp det. Lite som en blandning av seprataionsångest från arbetet jag jobbat med ett tag och tomhet över att det som planerats är genomfört. Tur då att nya idéer väntar på sin tur :)

Nu är det bara att vänta och se hur länga de virkade ögonen får sitta kvar. Kanske städas de bort redan under dagen, eller så plockar någon med sig något öga. Det vet en aldrig…

En tårta för alla garnälskare

tårta för garnälskare

tårta för garnälskare

Att baka en tårta för alla garnälskare

Igår bjöd jag hem några vänner på tårtkalas och en tårta för alla garnälskare. Inuti fanns en smarrig chokladbotten fylld med hallonfrosting och utanpå ett rosa marsipanlock.

Men det var själva dekorationen som var det riktigt rolig att göra. När tårtan var klar la jag en virkad duk ovanpå och strödde sen florsocker över. När jag sen lyfta bort duken blev det ett helt fantastiskt mönster ovanpå tårtan. Den sista touchen kom ifrån två garnnystan jag gjort utav sockerpasta. Nördigt värre ;)

tårta för garnälskare

Vill du göra samma tårta så hittar du recepten och beskrivningar här:

Förutom det så behöver du:

  • Ett marsipanlock
  • En virkad duk

Lycka till!

a9519700-68d3-4df6-8a21-12cc2d8597d4

Virkåret 2016 är på gång!

virkåret

ceef31ed-3241-47cf-b609-2882aff19092

Virkåret 2016, vad har det att erbjuda…

För många är det full fart in på det nya året. Nya projekt dras igång, blogginlägg skrivs som summerar året som gått och året som väntar på att bli upptäckt. Själv har jag något av en mer puttrande start på virkåret 2016. Kanske tog Virkkalendern lite för mycket av mina krafter. Idéen kom rätt sent, så hela november och december virkade och fotade jag, skrev mönster och gjorde inlägg. Så visst kan det vara en del av anledningen, även om det var väldigt kul. Och planen är att det även nästa år ska komma en Virkkalender.

Men jag tror inte att det är hela anledningen till min lite långsamma start. Känner mig också lite vinterslö, och tillåter mig också att få vara det. Vilket är väldigt skönt. Jag har oändligt många idéer om vad jag skulle vilja göra med Virka Dygnet Runt, och så mycket som jag skulle vilja virka. Allt finns nedskrivet på listor och högar med inspirationsbilder finns sparade på dator och telefon och väntar på att få komma till användning.

En del av mig vill bara rusa in i allt det där och omfamna det nya virkåret, men en annan del av mig (den som genom åren lärt sig av den delen som bara vill rusa in i allt) säger åt mig att ta det lugnt, stressa inte, låt det få vara lustfyllt.

Så jag försöker lyssna till den ”visare delen” av mig själv. För sanningen är den att jag vill att Virka Dygnet Runt ska växa och kunna bli något mer än vad det är idag. Samtidigt har jag lovat mig själv att inte pressa mig för mycket utan låta det växa fram i den takt som det finns utrymme till.

25f2aa70-408c-4277-bc21-be29585b80a1

Just nu kurar jag upp mig i soffan om kvällarna med en kopp te och min virkning. För tillfället har jag två projekt igång. Det ena är att virka gardiner (puh! kan nog bli årets evighetsprojekt) och det andra är att virka mig ett par tights. Två virkprojekt som båda är en utmaning. Har aldrig tidigare virkat filévirkning och heller inte kläder.

Men det är ju också det som är spännande, att anta nya utmaningar. Min plan är att lära mig så mycket som möjligt inom virkning och då gäller det att prova på nya saker. Jag har även anmält mig till en virkkurs hos Garnverket och som leds av Maria Gullberg, den ska börja i februari. Håll tummarna för att den blir av så att inte höstens otur med inställda virkkurser upprepar sig.

Och så har ju Slöjdjuntan träffats igen och börjat planera för våren, så visst börjar det puttra igång. Det känns som att den lite långsamma starten börjar omvandlas till en språngbräda inför vad som komma ska under året. Och jag känner mig väldigt förväntansfull. Så även om det kommer lite sent sägr jag nu, välkommen virkåret 2016, jag är redo att sätta igång!