VIRKA DYGNET RUNT

Om mig

Juntan! Vilket place!

Juntan! Vilket place!

juntanIgår lyckades jag äntligen att ta mig till Juntan. Och vilket ställe det var, ett tryggt place där det igår var runt 40 stycken brudar, transpersoner och queers som gillar gatukonst och graffiti. Separatistiska rum är och kommer alltid att vara en väg för att kunna ta plats och utrymme i sammanhang, som till exempel domineras av män. Det blir en sådan kraft i att mötas och peppa varandra, att låta varandra finnas i rummet för att utveckla det en tycker om att göra, vilket i sin tur leder till att fler och fler vågar ta för sig och börja med gatukonst och graffiti. Men framförallt så är det ”kul att göra nåt tillsammans” som en av de som var med igår skrev. Det var verkligen fint, och jag är glad att jag äntligen kunde komma dit. All cred till er som arrar!

juntan juntan juntan juntan
Många tecknade och illustrerade, men jag hade såklart med mig garnet och jobbar för att hinna klart tills det är dags för min lucköppning i Kladdventskalendern.
juntan
Lina är en av de som fixar och arrar, lagar käk, styr upp och framförallt peppar och välkomnar.

juntan
Att det var kallt ute hindrade inte alla för att gå ut och spraya på den lagliga väggen vid Cyklopen. Kalla fingrar men glada själar.

Virkkalendern 2015, snart öppnas första luckan.

virkkalendern 2015

virkkalendern 2015

Virkkalendern 2015 är årets julkalender för oss som älskar att virka.

Idag är det första advent, och på tisdag är det äntligen 1 december och dags för Virkkalendern 2015 att öppna första luckan. Virkkalendern är en julkalender för oss som älskar att virka och som vill ha lite virkinspiration mitt i julstöket. Virkmönstren är julmysiga, men framförallt enkla så att en ska hinna virka en liten stund då och då och ändå bli klar innan jul.

Varje dag kl 11:00 öppnas en ny lucka här på bloggen med ett nytt virkmönster och jag hoppas att Virkkalendern ska vara till glädje och inspiration för dig.

Eftersom jag lagt ner mycket tid på att ta fram Virkkalendern vill jag gärna att du länkar tillbaka till det specifika mönstret, eller till @virkadygnetrunt på Instagram. Använd #virkkalendern2015 om du lägger ut bilder på det du virkat. På så sätt kan vi alla ta del av varandras virkande och Virkkalendern 2015 blir något vi gör tillsammans.

Om du upptäcker problem med något mönster så hör gärna av dig så att jag kan förtydliga och förbättra det. Maila till virkadygnetrunt@gmail.com eller lämna en kommentar.

Kladdventskalendern

Kladdventskalendern

Kladdventskalendern

Mycket är på gång nu i december, dels drar Virkkalendern 2015 igång, full av juliga virkmönster jag knåpat ihop. Men förutom det är jag också med som en av gatukonstnärerna i årets Kladdventskalender.

Varje dag presenteras koordinater dit en får leta sig fram för att sedan fota det konstverk som döljer sig där. Så det är ingen adventskalender du kan sitta hemma och ta del av, bilder på dagens lucka kommer upp först när den hittats. Mycket spännande och roligt tycker jag.

Denna konstjakt fungerar i princip som en helt vanlig adventskalender med skillnaden att staden är ramverket. Varje dag fram till jul i december dyker en ny ”lucka” upp i Stockholmsområdet. Koordinaterna till det dagliga verket kommer offentliggöras via Twitter (https://twitter.com/kladdvent), Facebook (http://www.facebook.com/Kladdventskalendern) och på hemsidan (http://kladdventskalendern.se/) runt 12-tiden på dan.

Vilken lucka/dag som är min låter jag än så länge vara hemligt, men jag tänker mig någonting stort.

 

Hur omöjligt kan det vara att gå en kurs i virkning?

svar: obehörig till kursen slöjden i samhället.

svar: obehörig till kursen slöjden i samhället.
Ja, hur omöjligt kan det vara att gå en kurs i virkning egentligen? Den här hösten har jag känt mig något otursförföljd när det gäller kurser och utbildningar…

Det började med en anmälan till en kurs i Fri virkning hos Medborgarskolan i Stockholm som skulle gå i oktober. Jag blev så oerhört glad över att hitta en virkkurs som inte enbart handlade om att virka blommor eller mormorsrutor (inget ont om dessa kurser, men jag ville prova något annat) så jag anmälde mig på stört eftersom jag letat rätt så länge efter något liknande.

Men när datumet närmade sig fick jag vet att virkkursen var inställd på grund av för få anmälda deltagare. Det behövdes 3 anmälda personer för att kursen skulle bli av. Hur omöjligt ska det vara att 3! personer i Stockholm vill gå samma kurs i Fri virkning?

Jaja… det fanns ett till tillfälle nu i slutet på november så jag anmälde mig till den med förhoppningen att fler skulle anmäla sig. Men icke, i fredags kom det ett sms som meddelade att kursen åter var inställd. Även den här gången på grund av för få anmälda. Tydligen ska de försöka köra virkkursen igen till våren, så håll tummarna för att jag kan då och att fler anmäler sig.

Så dök det upp en virkkurs hos Sensus med Maria Gullberg som skulle gått i november. Gissa om jag blev glad när jag fick reda på det. Anmälde mig även den här gången så snabbt det bara gick. Tyvärr blev den kursen också inställd, men på grund av sjukdom och det kan man aldrig göra något åt.

Förutom kurser i virkning har jag försökt att leta runt efter andra spännande kurser som handlar om slöjd och handarbete kopplat till samhälle och offentlig miljöer. Så hittade jag en kurs som heter just ”Slöjden i samhället”. Lycka! Tyvärr insåg jag när jag läste igenom behörighetskraven att jag inte skulle komma in på kursen, men sökte ändå. Tänkte att en kan ju alltid försöka… Så kom beskedet från antagningen: OBEHÖRIG. Jag saknar lärarexamen. Visst var jag förbered, men det kändes ändå så himla tråkigt att inte kunna ta del av en kurs som skulle passat mig perfekt.

Så, jag kan ändå inte låta bli att fundera över det här med att det var så få anmälda till kursen i Fri virkning. Vi är ju trots allt väldigt många som virkar, finns det ingen annan som vill gå kurs? För mig handlar det så mycket om att få träffa andra som också älskar virkning och att kunna få ta del av någon annans kunskap. Visst, jag kan sitta hemma och leta upp mönster, tips och idéer men det är ändå något speciellt att kunna sitta tillsammans, prata, ställa frågor och känna att det alltid finns något nytt att lära.

1 december öppnas första luckan i Virkkalendern 2015 – årets Julkalender

virkkalendern 2015, julkalender

PicsArt_11-26-10.43.13

Virkkalendern 2015 är årets Julkalender

1 december öppnas första luckan i Virkkalendern 2015. En julkalender full av enkla och julmysiga virkmönster som jag hoppas att ni ska inspireras av i väntan på julen.

Hade först en tanke om att jag skulle dra igång det här till nästa jul, eftersom idéen kom rätt sent på året. Men så tänkte jag att: Äh! Det är så fasligt långt till nästa jul och jag vill göra det här nu. Så jag drog igång och började virka helt maniskt under hela november och fick ihop Virkkalendern. Jag har virkat på tunnelbanan, på personalmöten, på konferenser och jag har suttit uppe alldeles för sent kväll efter kväll. Men det här känns fasligt spännande att det har varit svårt att låta bli. Lite nervöst är det också eftersom det här blir min debut med att presentera virkmönster.

Mer information kommer att komma på söndag, och sen drar det hela igång på tisdag i nästa vecka. Jag hoppas att ni ska se fram emot varje lucköppning lika mycket som jag och att vi virkar oss fram till julafton tillsammans.

För den som tycker det är lättare att hålla sig uppdaterad via Instagram går det bra att följa mig där på @virkadygnetrunt

Hösttips! Lyssna på Virkat – en podcast och virka dig ett par hörlurar

Hösttips, virkat en podcast.

Hösttips, virkat en podcast.
Idag är det dags för ett hösttips!

Dagens hösttipset är att lyssna på podden Virkat – en podcast och att virka dina hörlurar lite mysigare. Allt som är mys på hösten känns bra. Josefine och Maria som driver podden är kanske inte så jättefrekventa med att lägga upp nya avsnitt, men de poppar upp lite då och då och jag blir lika glad varje gång. Framförallt är det en väldigt hemtrevlig podd som passar bra att lyssna på oavsett om en är ute på promenad, sitter på tunnelbanan eller gör vad du än vill göra.

Såhär presenterar de sig själva på facebook:
”Välkommen till Sveriges såvitt vi vet första, och enda, podcast om virkning! Vi som pratar är Josefin och Maria, två glada virkare.”

Dessutom tycker jag att jag alltid lär mig något, eller får tips på spännande personer eller projekt att kolla upp, och så väcks även en del idéer. Men framförallt gillar jag att den handlar om virkning och bara virkning eftersom virkningen sällan får det hela fulla fokuset. Upplever snarare att virkning ibland hamnar lite på sidan av andra handarbeten. Så heja för virkning i fokus!

Vill du piffa upp stunden när du lyssnar på Virkat – en podcast kan du alltid virka in dina hörlurar i ett härligt garn. Förutom att de känns lite mysigare, så trasslar de inte ihop sig som de annars gör i väskan. Win! på det!

Virkbeskrivning:

Garn: Jag använde Svarta Fårets garn Freja, färg nr. 299
Virknål: 4
Övrigt: Hörlurar
Virkmönster: Virka fm längs med hela sladden.

Så kura upp dig i soffan med garnet och virknålen, tänd lite ljus, drick en kopp te och börja lyssna.
P1060758

Virka på tunnelbanan

Virka på tunnelbanan.

Virka på tunnelbanan.
Att virka på tunnelbanan är ett perfekt sätt att använda den stunden på. Det är avkopplande och får en att skärma av allt som händer runtomkring och det som skulle kunna kännas som en obekväm och lite hetsig resa, känns genast behaglig och mysig.

För det mesta är det ingen som verkar bry sig nämnvärt om att det sitter någon där på sätet bredvid med garn och virknål. Men då och då händer det att en nyfiken röst undrar vad det är jag gör.

Precis det hände igår på vägen hem från jobbet. Jag anade i ögonvrån hur personen bredvid mig sneglade lite mot mitt håll innan hon nyfiket frågade vad det var jag virkade. Det öppnade upp för ett samtal mellan oss två och en tredje person som satt framför mig som också hoppade in i samtalet.

Det blev en fin liten stund som vi delade tillsammans där vi pratade om handarbete, hur kul det är, att en kanske skulle vilja hinna med mer, kunna mer, eller ha mindre ont i händer och handleder. Allt som tunnelbanan åkte vidare gick en efter en av och den sista lilla biten satt jag åter där själv med virkning och kände mig ovanligt nöjd över resan hem.

Virka vantar och mössa som värmer

Virkade vantar ligger på en parkbänk som är målad i grönt, rött och blått

 Virkade vantar ligger på en parkbänk som är målad i grönt, rött och blåttJag började virka vantar och en mössa

När jag virkar går jag på lust, det brukar innebära att jag inte virkar sådant som kanske egentligen behövs eller är bra att ha. Men så plötsligt fick jag för mig att virka vantar och mössa som värmer nu under hösten och vintern. Att det inte blivit gjort tidigare är egentligen lite av ett mysterium eftersom jag aldrig känner att jag hittar det jag letar efter i butikerna. (Du som följer bloggen har redan sett en glimt av vantarna i mitt förra inlägg.)

Vantarna blev en härlig mix av olika färger om vartannat. Det var så himlar härligt att se hur de växte fram. Men det absolut bästa med dem är att de är små och passar mina händer. Förstora vantar är ett elände… Däremot skulle jag nog använda en mindre virknål om jag skulle virka dem igen. Använde storlek 7 som är rekommenderat till Molly garn som jag använde. Det är den rekommenderade storleken till garnet, men upplever att det blev lite för glest mellan maskorna. Närbild på virkade vantar i flera olika färger
Mössan var till en början bara svart. Det gjorde att den kändes lite tom tyckte jag. Det ordnades till med lite korsstygn, så var mössan prydd med ett kvinnotecken. Lite vandrande vardagsaktivism kan behövas just nu när så mycket oro och hat florerar runt i vårt samhälle. Nu kanske mössan kan värma någon annan som ser den. Vet i alla fall att jag skulle bli glad över om jag såg någon på till exempel tunnelbanan med en liknande mössa.Den svarta virkade mössan sitter på ett huvud i frigolit. Huvudet står på en turkos pall mot en lila vägg.

Material:

Vantar:
Garn: Molly garn
Virknål: 7
Mönster: eget

Mössa:
Garn: Easy Knit
Virknål: 10
Mönster Eget
Övrigt: Nål för broderi

Kvinnotecknet i korstygn med lila garn på den svarta virkade mössan Den lila toffsen på den virkade mössan

Pilligt att virka ett flerfärgsvirkat örhänge

Ett flerfärgsvirkat örhänge i oval form i färgerna gult, grönt och rosa. Örhänget ligger på en rosa virkad duk bredivd ett rosarie och en porslinsros.

Ett flerfärgsvirkat örhänge i oval form i färgerna gult, grönt och rosa. Örhänget ligger på en rosa virkad duk bredivd ett rosarie och en porslinsros.Att virka ett flerfärgsvirkat örhänge…

… är pilligt, mycket knepigare än vad en först kan tro.

För ett tag sedan fick jag ett örhänge som blivit över från min kompis Lina. Örhänget var inte särskilt spännande i sig, men vi tänkte att det kanske gick att göra något roligt av det. Såklart blev det liggandes ett litet tag tills jag kom på att jag skulle försöka med flerfärgsvirkning. Det visade sig vara rätt svårt eftersom örhänget bestod av en oval ring som jag ville följa i formen.

Men jag kämpade på där i soffan och lyckades få ihop ett mönster till slut. Det fanns inte någon speciell plan för hur mönstret skulle bli när jag började virka, utan löste sig allteftersom när jag märkte hur många maskor som fick plats.

Örhänget blev klart och jag gillar det, men det passar Lina ännu bättre så hon fick tillbaka det när jag var klar. Hellre det än att det blir liggandes hemma hos mig utan att användas.

Material:

Garn: bommullsgarn, restgarn
Virknål: 2,5
Mönster: eget och improvicerat
Övrigt: ett örhänge

Ett flerfärgsvirkat örhänge som är halvfärdigt. Örhänget ligger ovanpå ett rutat block med olika mönsterförslag målade på. Ovanpå örhänget ligger en virknål.