VIRKA DYGNET RUNT

Om mig

Jag har träffat Garntanten

Jag har träffat Garntanten

DSC_2891
Det är märkligt ändå hur saker som händer i ens liv inte bara kan ses som en slump. Ibland kan det inte vara annat än meningen att en ska springa på en person precis just när det händer… Som till exempel det här med att jag har träffat Garntanten. I våras när jag vara med och arrangerade Kreativ Marknad, kom hon fram till mig, och visade sig vara en person som är väldigt generös med sin tid, kunskap och sitt garn.

I många, många år har hon bland annat jobbat med att ta fram och sälja stick- och virkmönster. Hon kom fram till mig på marknaden och började prata om mitt virkande och vad hon själv gjort och fortfarande gör. Det slutade med att jag några veckor senare fick komma hem till henne och efter en fin stund där med uppmuntrande ord kring det jag virkar och möjligheterna som faktiskt kommer med det, gick jag hem med en spirande tanke om att ”kanske ändå…” och en gigantisk kartong med garn (jag som trodde jag skulle få med mig några nystan som skulle rymmas i min tygkasse).
IMG_20151022_145100
Innan jag träffade Garntanten hade jag inte skrivit ner några mönster, utan mest funderat på att jag kanske borde börja försöka. Efter att vi setts var jag besluten om att börja lära mig. Fast det var och är inte helt enkelt. Visst, jag kan titta på andras mönster för att se hur de har skrivit, men ibland känner jag att det inte är tillräckligt. Det finns alltid något en missar på det viset. Tips, tankar och erfarenhet kring hur en ska tänka syns inte alltid på det nedskrivna mönstret, utan det finns bara hos den med kunskapen, och det är också det jag vill åt för att lära mig. När jag frågat runt på olika forum är det ingen som hört talas om att det skulle finnas någon skriva-mönster-kurs, eller ens en tips-sida…

I takt med att jag börjat funderat på att utveckla Virka dygnet runt har jag också funderat på om virkbeskrivningar kan bli en del av det och då också tänkt att jag borde höra av mig till Garntanten med alla mina frågor. Men det så lätt att skylla på tidsbristen, att en jobbar heltid, att barnet ska hämtas på förskolan att vardagen pockar på sin uppmärksamhet och allt som följer med den. Men jag vet inte om det alltid är rätt att skylla på det, jag tror snarare att det är rädslan för det ovissa som använder vardagen som strategi för att slippa våga. Och jag har ju en partner som stöttar och som delar föräldraskapet med mig, så jag behöver inte vara hemma varje kväll… Utrymmet för möjligheter finns.
DSC_2877
Efter att ha tänkt några varv på att jag borde, har jag de senaste dagarna kommit fram till att: det är ju bara att ringa, höra av mig och fråga om jag får komma tillbaka på besök, särskilt som att Garntanten själv påtalade flera gånger att jag var varmt välkommen tillbaka när jag än ville.

Så, de senaste två, tre dagarna har jag alltså gått och tänkt att det bara är att ringa, och just då springer vi på varandra! Jag kan inte annat än se det som ett tecken på att det är en av de vägar jag har framför mig att gå. Ett tecken på att jag ska lära mig skriva mönster, ordentligt, och också som ett tecken på att det jag nu går och drömmer om kan bli verklighet. Och i detta finns Garntanten som är villig att lära mig, som blev glad över att vi sprang på varandra och som säger att hon tänkt mycket på mig och undrar om jag haft användning för garnerna jag fick, samtidigt som hon beundrade mina virkade vantar.

Slump eller förutbestämt, inte vet jag… men i alldeles rätt tid. Tänk ändå, så himla fantastiskt och vilken möjlighet som bara har dykt upp. Nu gäller det att hålla fast i den.
DSC_2882

Dags igen för JUNTAN, en graffiti- och gatukonstträff för brudar, transpersoner och queers

Dags igen för JUNTAN, en graffiti- och gatukonstträff för brudar, transpersoner och queers

juntan_stor_webb

På söndag är det dags igen för JUNTAN, en graffiti- och gatukonstträff för brudar, transpersoner och queers. Sist kunde jag tyvärr inte komma eftersom jag var hemma och sjuk, men från de som var där hörde jag att det var en kanonträff.

Min förhoppning är att kunna komma nu på söndag, men jag vet inte om det är möjligt. Är nämligen i Göteborg hela helgen. Tåget är förhoppningsvis tillbaka i Stockholm i tid för att jag ska hinna dit, hänger nog mer på orken… Men jag känner mig oerhört peppe, så jag håller tag i den energin och längtan.

Om jag lyckas ta mig till Juntan hoppas jag på att det finns någon mer som har tagit med sig garn, och att inte alla kommer att stå ute vid väggen och måla.

Kom du också vettja!

Du hittar Juntans sida på facebook via den här länken:
https://www.facebook.com/graffdjur?fref=ts

Att kunna leva på sin dröm om virkning

Att kunna leva på sin dröm om virkning

P1060471
Hösten är här och jag funderar en del på hur en ska göra för att kunna leva på sitt kreativa uttryck, att kunna leva på sin dröm om virkning. Virkning är inte särskilt ”hett” och ”trendigt”och även om det finns en uppsjö av garn- och virkentusiaster så stannar virkningen till stor del där. Virkningen får inte den uppskattning den förtjänar, och upplevs nog som rätt mossigt och trist för de som aldrig provat. Så, en utmaning i det hela är att skapa ett intresse runt virkning, och för min egen del, runt min virkning.

Att försörja sig genom att sälja sådant en virkat känns uteslutet. Priset en kan ta, går aldrig att jämföra med det faktiska priset för material och arbetstid. Så att ge sig in på det skulle innebära både inkomstförslut och utslitning…

Det behövs alltså något mer… en plan, ett koncept, tid, idéer och ork, och det är inte helt lätt att få allt det att smälta samman. Men framförallt, det som behövs mest av allt är kanske mod, att våga tro på och testa sina idéer, att omsätta en dröm, till en plan, till en verklighet.

Egentligen är det ingen panik, jag har ett jobb, med fina kollegor och en bra arbetsplats. Men sedan jag börjat med virkningen inser jag mer och mer att jag snarare är en praktiker än en teoretiker. Att jag mår bättre av en kreativ, färgrik miljö där händerna får jobba och skapa, snarare än att sitta vid ett skrivbord framför en dator. Längtan till garnet pockar hela tiden på min uppmärksamhet.

Sakta har tanken vuxit om att det kanske går att utveckla min hobby och passion till något större. Än vet jag inte hur, eller om jag vågar. Men att jag skriver det här inlägget känns ändå som ett steg i rätt riktning. Som att jag än mer erkänner för mig själv att det vore spännande och utmanande att utveckla något eget och det kittlar lockande i magen när jag tänker på det. Samtidigt behöver jag tillåta mig själv att inte rusa in i det.

För att vara lite realistisk också. Just nu jobbar jag heltid, och när jag kommer hem från jobbet vill jag spendera tid med min familj. Det ger mig ungefär 2-3 timmar per kväll, efter att Eli somnat, att ägna mig åt mitt virkande. Om jag orkar vill säga, ibland är en ju bara trött och vill ligga i soffan och göra ingenting, ibland behöver mat inhandlas, tvätt tvättas och… ja, ni fattar grejen. Vissa saker är svåra att smita undan ifrån (även om jag tycker att vi ofta prioriterar bort till exempel städning framför sådant vi tycker om att göra här hemma.)

Men, jag tänker ändå att små, korta och långsamma steg är bättre än inga steg alls. Kanske är det också bra att få låta en process ta sin tid, att utveckla och utforma sina drömmar i en takt som är genomförbara, annars blir det kanske ändå ingenting av det.

Och det finns ju de som lyckas. Bland annat känner jag inspiration och pepp av Kreativa Karin och Bautawitch, som jag upplever har lyckats utveckla inspirerande företag.

Så… det är verkligen inte omöjligt, det kan gå!

Hatt av virkad prinsessbakelse

Hatt av virkad prinsessbakelse

IMG_20151006_135428Det blev ännu en liten hatt, den här gången av en virkad prinsessbakelse. Så nu finns det två hattar på kakfatet, kanelbullen och bakelsen. Kanske blir det fler bakverk, de är härliga att virka och blir ju väldigt fina med flor. Sen får vi se vem som ska bära dem, för själv är jag inte såhär piffsig av mig att jag bär en hatt av virkad prinsessbakelse.

Även här använde jag mig av restgarn. Det är ändå häftigt hur mycket en kan virka med sina överblivna garner. Nu går jag och finurlar på vad jag mer kan hitta på att virka…

Flor däremot, är fortfarande en konst jag behöver lära mig att hantera bättre. Floret har som en egen vilja och ett eget liv, så det tar sin stund innan jag får till det. Och även då känner jag mig inte helt tillfreds, men för varje bakelse-hatt går det kanske lite lättare.

Material:
Garn: Restgarn, Svarta fårets Tilda, 50 % bomull / 50% akryl, Grön färg nr 38, Vit färg nr 05, Rosa färg nr42
Virknål: nr 3,5
Mönster: eget
Övrigt: flor och hårkam P1060255 P1060257 DSC_2722

I like to crochet and shit – virkning är coolt

I like to crochet and shit – virkning är coolt

saying 2

”I like to crochet and shit” –  Virkning är coolt, min mission är att visa att virkning inte är töntigt, utan värsta grymma grejen.

 

Flerfärgsvirkad pin av restgarner, steg för steg

Flerfärgsvirkad pin av restgarner, steg för steg

P1060330 Började fundera på hur en flerfärgsvirkad pin skulle kunna bli, och kände att jag ville prova. Ännu ett perfekt projekt för restgarner. Om du själv skulle vilja prova på, eller inspireras, har jag satt ihop en steg-för-steg-beskrivning.

Material: 
Garn: Restgarn, Jasmine 100% bomull
Virknål: nr 2
Mönster: Frivirkat
Övrigt: plastlock, något runt, penna, lim, nål, säkerhetsnål

P1060295 P1060298
1. Jag tog ett plastlock från sopsorteringen som botten till min pin. 2. Ta något som är runt i en storlek du gillar och rita av för att få en rund form, själv använde jag locket till en nappflaska.
P1060301 P1060303
3. Klipp ut den runda biten. 4. Plocka fram restgarner och virknål. P1060306 P1060309
5. Flerfärgsvirka ett mönster du själv tycker om. 6. Limma ihop plastbiten och den virkade lappen med ett tunt lager lim.
P1060313 P1060315
7. Vik in kanterna och sy/dra ihop dem jämt runt hela plastbiten. 8. Virka en cirkel som är lite mindre än baksidan.
P1060318 P1060323
9. Sy fast en säkerhetsnål på den virkade cirkeln. 10. Limma ihop baksidan med den virkade cirkeln med ett tunt lager lim.
P1060328 P1060330
11. Sy fast baksidan runt hela cirkeln. 12. Tada! En härligt färgglad pin!

 

Härligt virkat päron

Härligt virkat päron

P1060177Hittade ett gratis mönster på ett stort virkat päron hos Järbo garn. (Mönster nr 91382 om en vill söka efter det bland deras mönster.)

En chans för mig att äntligen prova på att virka med zpagettigarn och en rolig födelsedagspresent till en liten människa. Och fort gick det att virka, nästan lite för fort. För plötsligt var päronet klart, och ungefär 40 centimeter högt.

Alla som sett päronet blir väldigt glada av det, och det blir jag också så fort jag ser det. Det är fint som det är, men också perfekt för lek och kanske också som kudde vid vila.

Material:
Garn: Hooked Ribbon XL, Grön – Salad green, Brun – Tobacco brown
Virknål: nr 9
Mönster: Fruktkuddar i Ribbon XL
Övrigt: Vadd att fylla päronet med. IMG_20150924_161832 IMG_20150927_145346 IMG_20150928_093120

Virka äppelfodral ev restgarn

Virka äppelfodral ev restgarn

P1060172Restgarn lockar alltid fantasin tycker jag. Garnet ligger där och väntar på att få användas, som här till exempel, att bli till virkade äppelfodral.

Äppelfodral kan kanske tyckas vara en onödig liten sak, men icke:

  1. Det är roligt och lättsamt att virka.
  2. Det håller äpplet varmt om du bär det med dig nu när det är höst och snart vinter.
  3. Äpplet undviker att skadas när du bär det i väskan.
  4. Det är fint på fruktfatet.
  5. Det blir en fin höstpresent, till exempel egenplockade äpplen i virkade äppelfodral.

Mina virkade äppelfodral är virkade på enklaste vis, men jag tänker att det finns oändliga möjligheter med mönster och maskor utefter tycke och smak.

Material:
Garn: restgarn i bomull
Virknål: nr 4
Mönster: Virka fm i spiral, anpassa efter äpplets storlek. IMG_20150925_133938

Virkad kanelbulle-koaff på kanelbullens dag

Virkad kanelbulle-koaff på kanelbullens dag

IMG_20150930_113424Har länge haft en idé om att virka en kanelbulle-koaff. Äntligen blev det av och den känns både festlig och fin. Det är en sådan härlig känsla när ens idé håller hela vägen och blir som en har tänkt sig. Extra passande idag eftersom det är kanelbullens dag!

För att virka kanelbullen använde jag mig av restgarner jag hade hemma, den bruna färgen räckte precis till sista maskan (ibland ska en ha tur) För en gångs skull skrev jag också ner mönstret. Har hittills aldrig blivit av även om jag tänkt på det, men nu så!  Behöver bara renskrivas, sen får jag se vad jag gör med det. Kanske blir det fler små hattar.

Material: 
Garn: Marks & kattens, Flox färg nr. 1822 och Grunnebos Kabeltvinnat 12/6 färg 206
Virknål: nr 3 & nr 2
Mönster: eget
Övrigt: vita pärlor till garnering, flor och hårkam

IMG_20150930_113403IMG_20150930_114004P1060193

Virkade hajsockor

Virkade hajsockor

IMG_20150928_093530 (1)Precis i början av sommaren fick jag en fråga om jag kunde virka ett par hajsockor. Visst sa jag, och så gick sommaren med andra virkprojekt som kom emellan. Men nu är ju hösten här och med den även socksäsongen.

Har inte virkat sockor tidigare, så det blev en ny utmaning för mig. Efter en del letande hittade jag ett mönster som fanns tillgängligt, gratis och på svenska. Mönstret finns på bloggen livetipastell.blogg.se/ Sockorna jag virkat skiljer sig lite från mönstret eftersom jag gjort om och anpassat det efter vad jag ville göra, allteftersom jag virkat. Men mönstret har verkligen varit till stor hjälp och utan det vet jag inte om det blivit ett par lika snygga hajsockor.

Jag skrev inte ner mina egna ändringar, så av dessa sockor blir det bara ett par. Men är du sugen på att virka hajsockor kolla in mönstret jag utgick ifrån. Det är till exempel därifrån den tjusiga stjärtfenan är virkad.

Material
Garn: Mondial, Merino Sport 100% ull, grå färg nr 700, vit färg nr 426 (alt. 50 g/120 m)
(Garnet i ursprungsbeskrivningen är ett annat, se mönstret)
Till tänderna använde jag vitt bomullsgarn för att bryta av mot den vita delen av sockan och till ögonen använde jag ett svart restgarn.
Virknål: 3,5
Mönster: livetipastell.blogg.se/P1060167 IMG_20150922_135554