Garngraffitins styrka

Garngraffitins styrka
Min första garngraffiti på centralstationen i Göteborg hösten 2014.

Nu har det snart gått ett år sedan jag satte upp min allra första garngraffiti på centralstationen i Göteborg. Tanken på att ta med mig garnet ut i det offentliga hade vuxit fram i samma takt som jag börjat fundera över vad jag ville med mitt virkande. Fram till dess hade virkningen mest fungerat som en form av rehabilitering för mig. Men i samma takt som jag började må lite bättre växte också lusten av att ”göra något mer”.Garngraffiti blev det verktyg som lockade mig, dels för att det är vackert men också för att det är ett sätt att kommunicera på som väcker uppmärksamhet. För en del kanske också blandade känslor eftersom vissa kan provoceras och uppleva att man förstör det offentliga rummet, men samtidigt lockar garn också fram positiva känslor och igenkänning.Till en början har det handlat mycket om att våga. Att våga sätta upp någonting i det offentliga rummet., våga ta plats. Känslan av att bli ertappad eller ifrågasatt finns alltid där. Vissa saker går fort att sätta upp, andra kräver lite längre tid. Allteftersom har jag funderat på varför jag sätter upp garngraffitin. Det handlar fortfarande om att våga, men sen började det också att handla om att ge en upplevelse till de som skulle se garngraffitin, men nu känner jag ett allt större behov av att formulera mig och forma garngraffiti till en större aktivistisk handling.

Rådmansagatans tunnelbanestation 20 okt 2014
Rådmansagatans tunnelbanestation 20 okt 2014

Garngraffiti i sig tycker jag är en form av aktivistisk handling, men nu behöver jag forma min röst mer och fundera på vad jag vill säga. Kanske bottnar det också i hur världen ser ut idag när rasismen ökar och allt fler gränser stängs runt om i världen, när medmänsklighet försvinner och allt fler vakar över det som anses vara ”mitt”… P1040785
I torsdags var jag på ett samtal om craftivism mellan Sarah Corbett som driver Crafitivist Collective och Frida Arnqvist Engström som bland annat skrivit boken Gerillaslöjd. Samtalet handlade bland annat om craftivismens styrka och möjlighet till positiv påverkan och att om man samlar det man vill säga och formar det till en konkret aktion eller handling kan det verkligen leda någonstans. För mig blev den kvällen till en kickstart för vad jag vill göra och påbörja forma. IMG_20150827_183557 TIPS: Passa på att se Sarah Corbetts utsällning Gentle Protest på Handarbetes vänner, den pågår till den 19 september.

September är mitt nyår

September är mitt nyår

Nu börjar längtan efter den friska septemberluften att växa. Luften som fyller en, och lyfter en efter sommarens värme och långsamma stunder. September är den månad som är mitt verkliga nyår. Det är då allting drar igång igen, det är då nya projekt startar upp och idéer vaknar efter att ha legat i en sommardvala och pausats för utflykter, semestrar och fixande.

Det är nu en återvänt till sin uppkoppling och det är nu rutinerna kommer tillbaka och med dem också tiden för det kreativa. En skulle kunna tro att det under semestern skulle kunna finnas hur mycket tid som helst för det, men för min del tycker jag nästan att det är svårare att finna tiden och energin för virkningen då, än annars… till vardags.

Jag tycker om vardagar, men den här hösten ser lite annorlunda ut tidsmässigt jämfört med hur de senaste åren varit. Jag kommer nämligen att jobba heltid, vilket ger mindre tid över till virkande, bloggande, instagram, inspiration, aktivism och idéer. Men jag hoppas innerligt att det ska gå att finna utrymme för allt det ändå, om inte kommer det att börja riva och slita i mig. En känsla som är frustrerande, men också en drivkraft vidare…